22 april 2005

Politiska kravaller

Det blev en liten grej i Norrländskt socialistiskt motstånd i går, om nu sittande regering. Stockholmscentrerad och rosenbadsk och ingrodd är vad den är. Utlokalisera riksdag och regering till världens centrum, Östersund, mannen! Det blir billigare, och ledamöter och byråkrater får frisk luft emellanåt.

I dag är den stora nyheten att Ecuadors president Lucio Guiterrez har tvingats avgå. Han har ansetts vara en bland flera vänsterpresidenter i Sydamerika på senare tid, även om han har haft högsta oddsen över sig att klara av det. I Ecuador är presidenten inte vänsterinriktad i svensk mening - han tillhör oligarkerna, eliten, och han har stöd av militären och av Washington. Om inte måste han avgå. Två presidenter har blivit avsatta i Ecuador innan honom, sedan 1997, när galningen Abdalá Bucaram fråntogs sin presidenttitel.

Ecuador är ett oroligt land, där man inte har lyckats skapa några vettiga, formella demokratiska institutioner. En vänsterpresident i Ecuador hamnar därför i ungefär samma situation som en boliviansk president hamnar i: gatuprotesterna urartar eftersom den förda politiken helt knyts upp till de internationella stormakterna.

Jag tror att Venezuela kan komma att bidra till en bättre och mer stabil latinamerikansk politik genom samarbete mellan kontinentens alla mitten-vänsterregeringar. Bara de slipper sitt beroende av Washington och får reell självständighet kan faktiskt även Latinamerika utvecklas.

Inga kommentarer: