28 april 2005

Vinsten, vinsten...

De fyra svenska storbankerna - Nordea, Föreningssparbanken, Skandinaviska Enskilda Banken och Handelsbanken - gör vinst. Bara det här årets första kvartal rör det sig om åtminstone 10 miljarder sammanlagt. Alla bankerna redovisar vinster för första kvartalet 2005 på 2,5 miljarder, utom Nordea som blivit hela 4,5 miljarder rikare.

Om man läser deras sparkontoinformation blir man bekymrad. Med superräntekontona kan man komma upp i räntenivåer som närmar sig inflationsnivån, men på de vanliga spar- och lönekontona är det noll eller strax över noll procent ränta.

Bankerna är skit. De rånar folket på pengar och de gör det med glädje. Storbankerna kommer inte att "konkurreras ut" av mindre...

Svenska företag gjorde under 2002 sammanlagda rörelseresultat på ungefär 220 miljarder kronor. Det innebär kanske fem procent av omsättningen. 2005 gör de fyra storbankerna vinster på cirka 40 miljarder kronor.

Varför måste näringslivet ha som första och överordnade mål att göra vinst till storägarna?

Det här samhället fullkomligt svämmar över av resurser. Tusentals människor har jobb, eller "jobb", som callcenterpratare, reklamaffischerare, marknadsföringskonsulter, pr-strateger och mycket annat märkligt. De styrande i dagens samhälle ser det som helt naturligt att satsa miljarderna där, för närvarande i alla fall.

Jag vill att samhället ska satsa på produktiva, trygga jobb åt alla i stället för tillfälliga kneg på callcenter. Staten borde skämmas för sina "arbetsmarknadspolitiska åtgärder", respektera människovärdet och bryta med kvartalskapitalismblidkandet.

Inga kommentarer: