30 maj 2005

Kris, katastrof, krossad konstitution?

EU-konstitutionen accepteras inte av det franska folket. Av olika anledningar finns ett missnöje med hur konstitutionen utformats och vilket innehåll den har. Trots elitens stenhårda lobbying vann den i teorin perfekta grundlagen inte gehör i verklighetem.

Här i Sverige har "vi" beslutat i den här EU-frågan ungefär som "vi" brukar besluta i de flesta EU-frågor: Göran Perssons trogna hjälper sina europeiska regeringspolare att hitta på ett nytt förslag. Förslaget ska verka för att ytterligare fördjupa EU:s politiska inflytande. Eftersom förslaget genomgripande och påtagligt förändrar samhället, krävs så kallad demokratisk legitimitet för att klubba igenom det. Legitimiteten fås genom att Göran låter fatta ett beslut åt riksdagen. Alla smarta regeringschefer kallar förslaget "det enda riktiga" och alternativen får heta "otänkbart" och "ett steg bort från europeisk fred, frihet och demokrati".

Alla regeringschefer och presidenter är dock inte smarta. Chirac har verkligen ställt till det för sig och tagit fel väg. Han har råkat låta folk säga vad de tycker om just den aktuella förändringen. Givetvis svarar folket fel.

Kanske skulle man kunna tro att Göran skäms nu, när EU-konstitutionen drabbats av ett bakslag. Men icke. Nä, i stället lugnar han oss med lite kuriosa: EU-frågor brukar historiskt sett avgöras genom nya folkomröstningar, tills folket svarar rätt. Så har Irland och Danmark gjort, så lär Frankrike nu få göra. Det här är ju trots allt bara ett bra sätt att få demokratisk legitimitet åt våra goda förslag.

Nu återgår vi till planerna. Ty det är sedan länge bestämt att Sverige med full kraft ska godkänna och ratificera den nya EU-konstitutionen. För det säger Göran. För han är smart.

Inga kommentarer: