12 maj 2005

Tevevärlden

I ett par undanskymda notiser har jag i dag lyckats snappa upp att underhållningen är på frammarsch i svensk teve. Både SVT och TV 4 ökar den totala sändningstiden för underhållningsprogram - en del av SVT-tillskottet på bekostnad av minskad nyhetsrapportering och mindre sport.

Ja, de renodlade nöjeskanalerna TV 3 och Kanal 5 kan såklart inte sägas annat om än att de fortsätter succén med 80 % snask/underhållning, 15 % reklam och fem procent misslyckad produktionstid.

Det är oroande att SVT minskar på samhälls- och nyhetsdelarna. Dels eftersom TV 4 också gör det, och dels eftersom det har visat sig behövas alltfler motvikter till förenklade kommersiella nyhetsrapporteringar på senare tid. SVT måste satsa mer på schysst samhällskritik under bra sändningstid, och mindre på prat- och underhållningsprogram under samma tider.

SVT klarar sig knappast med de upp till sju kanaler man hittills har. Jag skulle tro att tio är lagom, med kanske en sportinriktad kanal och en med mer samhällsinriktad dragning. Temakanaler i all ära - men SVT 1 och SVT 2 måste behålla en bra bredd.

Inga kommentarer: