Av 20 000 undersökta svenska djur- och växtarter har knappt 4 000 funnits vara hotade. Vi mänskor har sett till att nästan var femte livsforms existens är hotad. Därtill decimerar vi kraftigt storleken på de flesta håll i både växt- och djurriket. Men allt är inte mörkt och mörkare. Flera arter har på senare år fått bättre och bättre förutsättningar att klara sig. Det finns hopp - om det finns en politiskekonomisk vilja.
En stor del av utrotningen beror på vår livsmedelskonsumtion, hur skiten vi äter produceras. Det är knappast utan miljöskador vi "globaliserar" och "liberaliserar" sättet att konsumera på, sättet att framställa produkter på. Vi fraktar till exempel varor långa distanser i allt större utsträckning.
I några teveinslag i veckan togs det upp att färdigmat transporteras extremt långt innan de hamnar i frysdisken. Det är ett av många exempel på hur miljöförstörande verksamhet rent konkret går till, alldeles i onödan. I en alldeles färsk artikel (översatt till svenska) utgiven av Earth Policy Institute går Danielle Murray igenom det ineffektiva jordbruket världen över. Tydligen slösar vi något alldeles ofantligt.
Mitt på dagen i dag sände SVT 2 en utfrågning/presentationsstund om alternativa bränslen för en mer hållbar svensk energiframtid. Där blandades högt med lågt, trovärdigt med verklighetsfrämmande. Rika företagare och fattiga företagare. Pålästa riksdagsledamöter och bonniga sådana. Alla kacklade de på bäst de kunde. Intressant ämne, men det spretade något enormt. Jag skulle gärna se en seriös debatt och lite mer seriöst material i frågan. Det är en grymt viktig fråga.
Behövs tillväxt i jordbruks- och livsmedelssektorn? Om så, bör den i alla fall ske under strikt kontroll av statliga miljömyndigheter. Som situationen ser ut i dag är vi på väg mot ekologiska kollapser både här och var. Lokalt kanske man lyckas lyfta situationen något, men det måste till genomgripande omläggningar av miljöpolitiken om vi vill kunna leva av den jord vi bebor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar