03 maj 2005

Nytänkarna...

Centerpartister i alla länder - smält in eder. Nu ska här ropas i Jämtland såsom i Stockholm: Göran Persson måste släppa det gamla och ta in det nya. Socialdemokratin måste förnya sig, för det är så folket vill ha det. Centerns ledarskribent Mikaela Munck af Rosenschöld skriver i dagens ÖP om hur förlegat det är när statsministern anknyter till arbetarrörelsen i sitt förstamajtal.

I en annan ledare menar samma MMaR att Danmark "tack vare" den nyvalda socialdemokratiska partiledaren Thorning-Schmidt nu har en mer modern socialdemokrati, som är beredd att "reformera hela pensionssystemet".

Socialdemokrater som vill ha trygghetssystemen i gemensam ägo "håller fast vid det gamla" och är "uppstudsiga" enligt detta borgerliga nyspråk.

Fast sen kommer det till kritan igen, och då visar det sig att någon modern eller nyskapande politik vill borgarna minsann inte ha. Nej, här handlar det om att rulla ihop den matta som arbetarkamp under ett par hundra år så sakteliga har lyckats rulla ut som trygghet framför sig. Samma gamla sketna krav skymtar bakom de till synes nyskapande blå slagorden. För de borgerliga är målet att återgå till den riktigt gamla "ordningen"; den då alla fick möjlighet att välja att anställa pigor bäst de ville.

Inga kommentarer: