25 maj 2005

Rättsstaten Sverige

Man fick sig en törn efter kravalldomarna kring EU-toppmötet i Göteborg 2001, just eftersom det då såg ut som att det svenska rättsväsendet helt tappat fattningen och gått enskilda politiska intressens vägar. Nu får jag återigen tillåta mig tvivla på hur det egentligen står till med vårt samhälles dömande instanser.

Den domare som befunnits skyldig att ha köpt sex upp till fem gånger får sitta kvar i Högsta domstolen. Vore sexköp en legal handling i Sverige så skulle den här domaren bara vara moraliskt olämplig att döma i exempelvis mål som rör sexbrott.

I dag är det dock olagligt att köpa sex. Domaren har begått ett brott som innebär bötesstraff, men "praxis säger" att man inte avskedar den domare som "bara" begått ett brott med böter som påföljd. Vem kan ha förtroende för en HD som utgörs av kriminella, oavsättliga domare? Det skulle bli ett enormt förnedrande slut på den här historien om inte denna domare avsätts. Inte minst för alla dem som utsatts för sexbrott och sedan tvingas genomlida en rättsprocess.

Inga kommentarer: