14 maj 2005

Sicken frihandel...

Man brukar från bland annat Mufs sida hävda att Bush är en schysst kille när det gäller att liberalisera världens handel, slopa världens murar och släppa den politiska kontrollen över samhället. Det är roligt att just Muf, som "liberaler", har så höga förhoppningar om halvfascisten Bush. Regimen i Washington har ändrat sig och känner inte längre samma entusiasm inför den hyperliberaliserande globaliseringen.

De amerikanska industriägarna har lyckats förmå Bushadministrationen att hejda den nu fria importen av textilvaror från Kina, genom tullar. Det är kul att se hur kapitalet med klor försvarar sina ägor - och det är underhållande att se på vilka sätt kapitalet har motsättningar internt. Men det händer andra, mer intressanta, saker på världsspelplanen.

Brasiliens president Lula bjöd nyligen in arabländernas regimföreträdare och sydamerikanska ledare till möte om ökat samarbete och ökad handel mellan regionerna. Enligt en artikel ur Göteborgs-Posten har mötet gett vissa resultat - bland annat har man slutit överenskommelser om att ytterligare öka strategisk handel mellan Mellanöstern och Sydamerika - och reaktioner från Washingtons hökar. Det är knappast helt lätt för den amerikanska presidentadministrationen att se latinamerikanska före detta lydregimer bit för bit bryta sig loss från amerikanska kättingar och sträva efter självständighet.

Jag har skrivit det förr och jag skriver det igen: Latinamerika är på väg, om än på en krokig, knagglig väg, bort från beroendet av Washington, in i något nytt, spännande. Kanske slutar det hela med att Beijing eller Riyadh styr kontinenten. Den som lever får se...

Inga kommentarer: