21 juni 2005

Bekräftelser långt senare

Downing Street memo kallas det när nånting har visat sig finnas inrapporterat till Storbritanniens högsta ledning, men ändå officiellt har förnekats. I amerikansk och brittisk press har det de senaste veckorna seglat upp en ordentlig storm kring ett Downing Street memo från tiden för planeringen av kriget mot Irak.

Premiärminister Blair har sedan långt tillbaka känt till att Bush och hans administration sett till att genom förfalskade och förljugna bevis om Irak, terrorism och Saddam Hussein lättare försöka legitimera kriget. Det har i och för sig funnits bevis för det tidigare, men inga egentliga dokumentationer från landets ledning. Nu har man det, och det framgår att Bush bestämde och med Blair överlade, redan under 2002, att Irak skulle pangas tillbaka till stenåldern.

Blairs roll har, som framgår av tillgänglig information, varit att med all sin trovärdighet övertyga Europa om krigets absoluta nödvändighet. Bush har liksom lite svårt att göra det jobbet här... Blair utförde sitt uppdrag, förbrukade sitt förtroende och - ja, har han avgått?

Nä, givetvis sitter han tryggt. Om media granskar småskurkar och vanligt ohederligt folk faller straffen hårt. Men när media granskar de riktigt stora fiskarna är det underlydande längre ner i hierarkierna som sparkas bort.

Inga kommentarer: