13 juni 2005

Substans

Oj, nu fastnade jag i det här med substans i medierna. I natt har TV4 visat CBS 60 Minutes (som inte ens med en fräck reklampaus i mitten räcker mer än 50 minuter). Programmet, en tre veckor gammal produktion, tar upp samma ämne som SVT:s Stefan Åsberg för en tid sedan micklade in ett reportage i teve om, nämligen "Silver Ring Thing".

Silver Ring Thing är ett "program" skapat av en amerikansk högerkristen, med syfte att - i bibliska ordalag - förmå ungdomar att avlägga ett löfte om avhållsamhet från sex innan det ödesbestämda äktenskapet.

Projektet får ett massivt stöd från regeringen Bush för att predika sitt budskap till miljoner skolungdomar. Men för dessa fanatiska kristna aktivister räcker inte det supermossiga flummandet om nix till sex före äktenskap: användning av kondom avrådes bestämt, och inte med religiösa motiv, utan med statistiska.

Över huvud taget riktar denna organisation - precis som andra i samma genre - in sig på att föra ut sitt budskap i siffror i stället för med moralism. Det är trots allt inte tillåtet för staten att ge direkta undervisningsbidrag till religiösa organisationer, så man har helt enkelt bytt strategi. Det är helt vansinnigt otillräckliga "fakta" man får veta, men det får säkerligen effekt på det amerikanska samhället.

Reportaget i sig är sådär vinklat och enformigt så man vrider sig i tevesoffan av obehag, ungefär som med allt annat i snaskmedia. Om någon bestrider att folket bakom Silver Ring Thing är knäppgökar (vilket man kan göra, om man har färre ideologiska skygglappar än vad jag har) får man ta annat till bevisföring än 60 Minutes-reportaget.

Inga kommentarer: