05 juni 2005

Inte "bara trams"

I dag har två saker i den muslimska världen intresserat mig. Kanske inte de för islam mest representativa eller roligaste sakerna - men ändå.

Hizbollah (som nästan ingen vill kalla Hizbullah), alltså det till den iranska regimen knutna islamistiska parti som vill göra Libanon sharialibanesiskt, har i parlamentsvalet vunnit samtliga mandat i åtminstone södra delarna av landet. Precis som i tidigare val, 1996 och 2000, gör man det i samarbete med Amal, en annan shiitisk grupp - resultatet är i stort sett detsamma även det. I huvudstaden Beirut var det tvärtom sunnimuslimen al-Hariri som vann alla röster. Jag tycker att det är ett kul politiskt klimat som vi får ta del av i nyhetsrapporteringen. Eventuella utmanare drar sig tillbaka, och valet handlar i stort sett om ett "ja" eller "nej" till den ende kandidaten. Libanesiska medier är ungefär de politiska intressenas respektive megafoner, så det blir lite hetsigt om man bara följer dem.

En annan, mer problematisk sak jag hört om, är att muslimska skolor och bönelokaler i Sverige erbjuds finansiering av saudiska fonder, stiftelser och andra givare. Okej, Saudiarabien är välkänt för sin iver att se bra ut PR-mässigt, men det är en bisarr diktatur varifrån wahhabitiska självmordsbombare nu och då åker på utflykter. Det är milt sagt obehagligt om auktoritära och ärkekonservativa islamister får styra svenska muslimers samhällsliv...

Inga kommentarer: