06 juni 2005

Fullt allvar i Finland

Ibland påminns man om att kampen om näringslivet inte helt förs mellan olika falanger av samhällets elit, utan att vissa viktiga strider utkämpas av vanliga dödliga. En stor grej i dag är den finska konflikt som sedan i april råder inom pappersindustrin.

En fin nationaldag som denna skänker jag en tanke åt alla de goda, svenska arbetare som gärna jävlas lite extra med storbolagen.

Finska storbolag har lockoutat sina fabriker för att se till så arbetarna går med på lite uppfriskande outsourcing, underbetalt helgarbete och ökad arbetstakt. Arbetarna sätter emot med en strejk som omfattar mer än 20 000 anställda.

Svenska fackförbund ställer sig bakom sina finska kamrater, eftersom kampen gäller även deras villkor. Många svenska massa- och pappersbruk ägs helt eller delvis av finska bolag, så här finns anledning till solidaritet facken emellan. Det gläder mig att man så kraftigt säger ifrån och vidtar raka sympatiåtgärder.

Det kan inte vara lätt att sitta som förbundsledning i finska Pappers. Det blir kostsamt att strejka under såhär lång tid - hittills har den uteblivna produktionen lett till bortfall på minst 11 miljarder kronor. Pressen från stat och näringsliv lär kännas... Men det är så kampen ska tas. Nu får det banne mig vara nog med eftergifter.

Inga kommentarer: