18 juni 2005

Reflektera över det som varit

En annan sak som hände i går var förstås den officiella nedläggningen av Östersunds garnison. Rätt mäktigt var det, med kung Calle och flygplan och kanonsalut ([paw rihk-titt]!) och annat. Österängen var rätt proppad med folk. Ett fint avslut för en så smutsig verksamhet.

Men i dag har jag jobbat fysiskt hela dagen. Utanför Kaxås finns ett ställe som heter Åflo, och en å som heter Åfloån (dude, that's a whole lot of "å"'s), i vilken man alltsedan 1800-talet brukat det forsande vattnet för att driva en kvarn. Än i dag står kvarnhuset där, nu med en stor såg tillkopplad, redo att användas. Hur cool som helst, nästan i originalskick från förra seklets tidiga år.

Jag har alltså hjälpt till att riva och frakta bort den gamla murkna dammvallen, kanske nånstans kring hundra kubikmeter stenfyllning. Det väger en del. Man lastar en behållare full - nånstans mellan 500 och 1 500 kilo sten i varje - och så får byggkranen svänga upp stenarna uppåt land. Häftigt värre.

Det ska återskapas i originalskick där vid ån, är det tänkt. Bara dammen blir snygg och hel kan Åflo kvarn bli värsta moderna turistmålet. Ett helt okej sätt att utnyttja vattenkraft på, i liten skala.

Inga kommentarer: