01 juni 2005

Game over... Fuckers.

Enligt officiella siffror slutade Barsebäcks kärnkraftverk för gott (eller åtminstone till dess att liberalerna gör statskupp) att producera el fyra sekunder före midnatt i går kväll. Det var ju synd. För de anställda. Och för kärnkraftsindustrin.

Med en takt av en kärnkraftsreaktor vart tredje år kommer den svenska kärnkraften att kunna fasas ut slutgiltigt någon gång kring år 2038. Det tycker jag låter fullt rimligt, och det är jag beredd att ställa upp på.

Några problem finns det med att stänga Barsebäck, dock... Dels kommer det förmodligen att öppna upp för mer fossilkraftanvändning i Skåne. Inte nödvändigtvis svensk nyproduktion, men på det hela stora. Dels är det märkligt att man nu inte har något större elproduktionsblock söder om Oskarshamn/Varberg. Vem som helst kan se att det blir svårt när alla skåningar vrider på elradiatorerna. Dessutom vore det rent ekonomiskt kanske bäst att börja avstängningen med äldre reaktorer i behov av framtida reparationer, eller sådana som har dålig driftsäkerhet.

Kärnkraftsindustrin lägger sig inte platt och dör i och med detta beslut. Det är en kapitalstark industri, med ett nätt EU-stöd bakom sig, som nu skjuter till 24 miljarder kronor till mer svensk kärnkraft. Give a little, get a little. Vem sa att förnyelsebar energi är dyr?

Inga kommentarer: