23 juni 2005

Utan pengar ingen makt

Det står nu rätt klart att den svenska opinionen inte längre befinner sig i någon sorts wannabe-socialdemokrat-tillstånd. Sossarna har inte längre hälften av opinionssympatierna, och inte ens den mittenpolitik de sedan 80-talet velat föra har det. Det finns inte längre något borgerligt "nästan sossarna"-alternativ, nu när både centern och folkpartiet placerat sig långt ute på högerkanten.

Nej, i stället är det en mitten-högerpolitik som vinner mark. Bit för bit faller den del av den politiska skalan som snackar makt, politik och organisering, samtidigt som den delen vinner mark, som hellre pratar om moral, känsla och "frihet".

Jag häpnar dagligen över hur väl den allmänna samhällsdebatten sammanfaller med den opinionsvind som blåser - eller snarare över att ingen ser kopplingarna mellan vem som skriver agenda och vem som höstar in opinionsstöd. När regeringen Perssons nederlag ska analyseras heter det kort och gott att man har misslyckats i sak.

Visst har regeringen misslyckats i sak - det gör alla regeringar. Alltid. Tsunamikatastrof, arbetslöshet, EMU-folkomröstning, sjukskrivningar, budgettak... Men man kan knappast påstå att den borgerliga skuggjuntan har bemött dessa misslyckanden särskilt sakligt. Vad borgarna har gjort är att förmå media och övriga i den allmänna samhällsdebatten att (med god hjälp av massivt akademiskt understöd från tankesmedjorna) sätta in vart och ett av regeringens misslyckanden i en borgerlig världsbild.

Således är tsunamikatastrofen sossarnas, Göran Perssons och Laila Freivalds fel. Arbetslösheten svarar inte bara regeringen och Göran Persson för, utan även socialismen och en massa andra ondskans verktyg. EMU-nederlaget hade självfallet inte inträffat med en borgerlig regering. Sjukskrivningarna vore ett minne av socialismen om bara borgarna satt vid makten. Statsbudgetens underskott är ett enormt problem som en borgerlig regering självfallet med naturlagarnas hjälp skulle avvärja.

Fast det jag berörs mest illa av är att både sossar och vänsterpartister har en så hopplöst dålig mediabild. Det kanske blir så när man inte har de rätta kontakterna i näringslivets PR-apparat...

Inga kommentarer: