25 juni 2005

Ljuva midsommar

Tyska Ikea har producerat tre "überroliga" reklamfilmer lagom till midsommar. De driver med det svenska midsommarfirandets lite dystrare sidor. Ett gäng svenskar super till och härjar, under "små grodorna"-sånger, och så förklarar speakerrösten att "vi erbjuder bara det bästa av den svenska midsommaren: de vansinnigt låga priserna". Alltså ett lite långsökt försök till humor i tysk tevereklam.

Även i natt var jag ute och plockade burkar och flaskor. 57 kronor blev det i kväll. Folk super som svin, om än inte bara nere på stan (men kanske i bilen?). Knappast något Ikea bör göra narr av - folk dör faktiskt! När jag läser tidningarna i dag blir jag bekymrad. Döm själva; ur op.se:

En man avled i en singelolycka utanför Bräcke på midsommaraftons kväll. Det blev den enskilt allvarligaste händelsen i länet under midsommardygnet.

Mannen, som var i 60-årsåldern, körde längs länsväg 546 vid 20-tiden på midsommaraftonens kväll. Vid Kälen gick hans bil av vägen och körde först ett 50-tal meter i diket på vägens högra sida.
Så tycks han ha tagit sig upp ur diket för att för att sedan gå rakt över vägen och hamna i det vänstra diket där bilen voltade.
60-åringen fördes i ambulanshelikopter till lasarettet i Östersund där återupplivningsförsök sattes in. Men man tvingades ge upp och mannen förklarades död.
I just det här fallet misstänks inget rattfylleri. Men, två rattfyllerister har tagits under midsommarfirandet.
Ur dn.se:
Två 20-åriga män omkom vid en trafikolycka utanför Bräcke i Jämtland på fredagskvällen. Deras bil körde i hög hastighet av den smala och krokiga vägen.

Vid en annan trafikolycka samma kväll, också den utanför Bräcke, fick en bilförare föras till sjukhus med svåra skador sedan han hade kört av länsväg 546.
Ur aftonbladet.se (som inte över huvud taget nämner en jämtländsk dödsolycka):

En man avled och en 71-årig kvinna skadades vid en frontalkrock på riksväg 63 i Molkom vid 13-tiden på midsommardagen.
I Dingle i Västra Götaland dog en 57-årig kvinna i en singelolycka. En förbipasserande bilist ringde polisen. När de kom till platsen hittades kvinnan död utanför bilen.
Två män i 20-årsåldern omkom i en annan singelolycka söder om Umeå. Polisen misstänker att bilen höll hög fart.
I Tinn i Norge omkom en svensk 29-årig mc-förare i en känd olyckskurva på riksväg 37.
Ska det vara så svårt med en korrekt nyhetsrapportering?

Inga kommentarer: