07 juni 2005

Hoten från framtiden

Amerikanska Nationella underrättelserådet, NIC, har i en rapport kallad "Global Trends 2020 - Mapping the Global Future" pekat ut åt vilket håll världen är på väg i förhållande till Förenta staterna. Det är bitvis mycket intressant och lärorik läsning, bitvis oroande.

Exempelvis är bilden av latinamerikanska ursprungsbefolkningars och bondekulturers rörelser inte helt schysst. Mellanösterns terrorister och Sydamerikas indianrörelser får på ett sätt spela samma roll när Washington ska bedöma framtidens hot.

Och visst kan det ligga lite sanning i att det på femton års sikt kan finnas anledning för Store Satan att "sänka blicken" mot kontinenten därnere. I Bolivia har grupper som organiserar fattiga på senare tid krävt att olje- och gastillgångarna nationaliseras. Även Argentina, Equador och Chile har rörelser och organisationer för ursprungsbefolkningar och andra utsatta grupper, som på sikt kan hota amerikanska intressen i området.

Men det är ändå vidrigt när Condoleezza Rice, George Bush och andra hökar från Washington snackar om hur Förenta staterna i framtiden måste sätta ner foten mer handfast i Latinamerika. Det sporrar till handling för alla som vill ha riktig demokrati och välstånd för alla. Det handlar om våra liv - om vem som har världshegemoni!

Inga kommentarer: