27 juni 2005

The price is right, bitch!

Oljan är svindyr nu. För några månader sen skrockade folk om att prisnivån på - jorå - "marknaden" skulle överstiga magiska 50 dollar per fat. I dag vet vi att det inom en snar framtid lär vara rena mellandagsrean den dag olja säljs för bara 50 dollar fatet. Kina slukar snart olja värre än jänkarna, samtidigt som oljestaterna tvingas bygga kärnkraftverk för att kunna tillgodose exportbehoven.

Det sägs att "marknaden" handlar om tillgång och efterfrågan. Fast det handlar ju inte om det, utan om utbud och efterfrågan. Och jag hoppas att världens stater nu illa kvickt hittar alternativ till det utbud som "marknaden", i form av obskyra oljekungadömen, erbjuder.

OKQ8 Körfältet kostade den billigaste bensinen strax under elva kronor i morse, men har man en bil som drar mellan 1,3 och 2,3 liter per mil så är det dyrt att cruisa i onödan...

Även andra materiella ting blir dyrbara - mässingshylsor till exempel. I morse sålde jag och far min drygt 250 kilo som vi plockat på Skyttecentrum under våren. För ett par år sedan pendlade priset på hylsor mellan fyra och sju kronor kilot. Tio kronor per kilo betalar Stena Gotthard nu för tiden. Inte illa alls.

Inga kommentarer: