15 juni 2005

"Enkelt, rättvist, tydligt"?

Jo, i går kom den så, den hett efterlängtade proposition 2004/05:162, "Ny värld - ny högskola". Den innehåller regeringens (alltså EU:s) förslag på förändringar i svensk högre utbildning. Vänsterpartiet har fått äran att säga ja till propositionen.

Visserligen sägs det från s och v att vissa av förslagen "bör" satsas på, och att andra "är högt prioriterade" - det borgar för att allt kanske inte ska genomföras ändå. Lika bra är nog det. För vad är det man vill göra? Vad är det som är "rättvist" och "tydligt"? En sak är att man tar bort eller decimerar möjligheten att söka till högskolan med arbetslivserfarenhet som meritvärde. Det ersätts med möjligheten att söka på bra betyg i ämnen som matematik och språk. Gissa vilka grupper i samhället som man kan utkristallisera med hjälp av sådana kriterier...

Få se nu, hur är det man resonerar då? Jo, utbildningen "ska bli tillgänglig för fler" och "måste anpassas till förändringarna i världen". En "internationaliserad" skola med idel (utländska som svenska) plugghästar, med andra ord. En skola där studieovana mänskor i ännu större utsträckning riskerar att mista de högre studierna. Det kan finnas goda anledningar att vara kritisk.

Inga kommentarer: