28 juni 2005

Varmt

Det blir i alla fall varmt när vi ska på Liseberg, och det är väl bra. Typ hela landet ser ut att få kring 25 grader varmt, så jag blir nog solbränd också.

Tony Blair har låtit sin egen Gordon Brown och en grupp andra länders finemangsministrar fila på ett förslag om skuldavskrivningar för fattiga länder i Syd. Fint så. Men i ett uttalande från brittiska finansdepartementet öppnar man förstås för att pressa tillbaka all den positiva energi som skuldavskrivningen skulle kunna ge, och lite till.

Afrika är inte bara varmt, det är skövlat också. Så skövlat att det är skamligt när just Blair och hans G7/G8 står och pratar om att hjälpa de fattigaste länderna. Två personer som totalt sågar den nykolonialistiska G8-politiken är John Pilger och George Monbiot. De har skrivit krönikor där de går igenom varför skuldavskrivningarna görs fel och varför de till och med kan vara destruktiva.

När det gäller skuldavskrivningar ligger såklart ekonomiska, politiska och geografiska intressen bakom. Det är inte alls någon slump att Bush och Blair hänger ut vissa ledare som omänskliga diktatorer, men hyllar andra likadana ledare som förkämpar för det goda. I Afrika är det ännu tydligare än på andra håll.

Fast jag tänker inte skriva mer om det nu. Läs krönikorna.

Inga kommentarer: