14 oktober 2006

Handel - nu med full ångerrätt!

Handelsminister Maria Borelius hoppar av Fredrik Reinfeldts regering. Bye-bye, handelsminister! Nu kan hon lugnt återgå till sitt ordinarie styrelsearbete och leva som jetsetmänniska utan en massa granskande medier i nyllet. Ett transparent samhälle kan ha sina brister.

Fast man ska nog ändå inte vara helt skadeglad. Dels är det taktiskt dåligt att den mest moraliskt korrupta av ministrarna avgår, och dels är det lite illavarslande att ett mediedrev återigen spelar en helt avgörande roll i landets politik.

FN inför handelssanktioner mot Nordkorea. Bye-bye, North Korean Trade Ltd. Beslutet kan inte ses som någonting annat än en seger för Kim Jong-Ils strategiska tänkande.

Nordkorea är redan kraftigt isolerat från omvärlden. Det är inte direkt de nordkoreanska generalerna man först bjuder in till vapenhandelsmässor och militära samarbeten. Vad resolutionen säger får i alla fall mig att reagera med förvåning: handel med tunga vapen förbjuds, nordkoreanska pengar utomlands som har använts för kärnvapentillverkning fryses och lyxvaruhandeln stoppas. I TT-texten beskrivs fint hur omfattande handeln in i och ut ur Nordkorea är:

Japan fortsatte under tiden ensamt på konfrontationens väg och införde tvärstopp i handeln med Nordkorea.

Nordkorea exporterar bland annat svamp och skaldjur till Japan och fraktar i utbyte hem japanska begagnade cyklar, kylskåp och annat som går att sälja till fattiga nordkoreaner.
Shit! När Japan tvärstoppar exporten av begagnade prylar vet man att det är konfrontation på gång...!

Tack vare att generalerna i Pyongyang har skaffat kärnvapen har de nu en förhandlingsposition att räkna med, gentemot Washington. Vad de iranska mullorna drar för slutsatser av det nordkoreanska exemplet behöver inte ens skrivas ut, men kan summeras som att vi lever i en bra cynisk värld.

5 kommentarer:

Buck Fush sa...

t e s t

Buck Fush sa...

Ja där ser man, begagnade cyklar och kylskåp handlas det med, Nordkorea kanske inte är så isolerat och efterblivet trots allt:)
Men visst är världen synisk när man ska bli skrämd av Nord-Korea som kanske möjligtvis har kärnvapen (fast luftprov och annat ej visat någon radioaktivitet)och samtidigt är USA fredens riddare, som mig veterligt är det enda land som använt kärnvapen mot människor.
Jämför man USA och Nordkorea som våldsverkare så vet då jag vilka civilbefolkningarna i många länder fruktar och bör frukta mest.

Kerstin sa...

Nåja, den f.d. handelsministern med gröt i huvudet lär nog få finna sig att bli ordentligt granskad för hennes och makens affärer förefaller allt annat än sunda.
Jag tror nog att pressen kommer att följa den granskning hon kan vänta sig med anledning av de underliga bolagsaffärerna på kanalöarna och med anledning av frågan om var pengarna kommer ifrån. Så henne har vi nog inte sett i pressen för sista gången.

Jag förstår att hon mår dåligt.

Nisse Sandqvist sa...

Kerstin: Ha! Det känns inte särskilt troligt att Borelius affärer skulle vara medieintressanta i fortsättningen. Överklassen har alltid levt på det sätt som familjen Borelius illustrerar, och jag har inte sett några tendenser till att de skulle granskas mer systematiskt annat än just i undantagsfall som det här. Man ska också tänka på att statsbudgeten presenteras i morgon, måndag, och efter det kommer flockjournalisterna att rusa mot siffernissar och kritiska sossar. Med andra ord: Borelius kan sova lugnt.

Men visst förtjänar hon att må dåligt. Ja, hon förtjänar att sitta i fängelse ett tag, till och med.

Över huvud taget borde media bränna borgarna ända in till benmärgen för alla deras moraliska och uppförandemässiga brister. De har drivit en enda lång moralpanisk valrörelse, i typ två år - nu är det dags för reaktionen att skörda hämndens frukter!

Anonym sa...

Kul att vi är två Kerstin som kommenterar dina bloggar. För undvikande av sammanblandning har jag börjat underteckna med moster K
numera, dessutom som alltid med rubriken Anonymous.
moster K