11 oktober 2006

Jag ska till Venezuela!

På kursrådet i dag bestämde vi att vi ska åka till Venezuela. Sen hade vi långa samtal kring hur vi ska samla in pengar och sånt. Det känns fett najs att veta att det snart är dags; om några månader befinner jag mig i Caracas och får studera det venezolanska samhället från nära håll.

Venezuela fortsätter att vara intressant: trots att det är snart åtta år sedan Chávez tog makten i landet pågår fortfarande förändringar i det man brukar kalla den bolivarianska revolutionen. Hur revolutionärt landet egentligen är får jag nog avgöra först efter besöket.

Men visst lockar landet. Oljepengarna ger Chávez en framskjuten position i världspolitiken. Med Venezuelas rikedomar, som han personligen har väldigt stor makt över, ser han just nu till att locka till sig rätt sorts - det vill säga, icke-Washingtonvänliga - affärskontakter. Iran, Vitryssland, Kina och flera lite mer demokratiska, fast likväl Bush-skeptiska, stater har fått besök av den bolivarianska revolutionens general i oljeärenden.

Chávez söker ersätta beroendet av amerikanskimporterade maskiner och teknik till petroleumindustrin, med import från dessa andra länder. Det har egentligen väldigt lite med socialism att göra, men ger ändå som resultat ett betydligt mer välmående och mer självständigt Venezuela än med den gamla traditionella politiken.

Tidigare skrev jag rätt pessimistiskt om chavismens hemland och den politik som snabbt kan slå fel och bli ännu ett i raden av dåliga politiska exempel. I vår kommer jag att göra en betydligt djupare analys av det, vill jag lova.

Nu ska alla kursdeltagare skramla ihop så mycket pengar som möjligt. Själv räknade jag ut att min resa kommer att gå på cirka 14 000 kronor, och till det tillkommer den gemensamma kassan på 60 000 kronor varav kursdeltagarna står för kanske 20 000.

1 kommentar:

Nisse Sandqvist sa...

Nä, jag missade den. Ska se om jag hinner hem från antirasistkonferensen nästa lördag för att se reprisen. Annars hade Ordfront magasin i senaste numret ett par artiklar om Colombia och Bolivia - intressant på samma sätt som Venezuela är intressant!