08 oktober 2006

Sevärt om iransk organhandel

Den som missade den iranska dokumentären Rea på njure bör kolla reprisen, eller se den på nätet.

På ett ganska rakt och enkelt sätt förklaras i filmen några unga människors upplevelser i ett Iran där organhandel förekommer i stor omfattning. Att sälja sin njure är lite som att avyttra sin sista ägodel innan man går under av skuldsättning.

Och det är inte bara de fattiga organdonatorerna som drabbas hårt. Den iranska staten subventionerar varje organdonation med 10 000 kronor - pengar som tillfaller donatorn - och till detta tillkommer organmottagarens avgift på minst 20 000 kronor. Den som donerar sin njure försöker också ofta att anordna ett möte med den organbehövande, för att höja priset på njuren. Pressen på organdonatorer att bli kvitt stora skulder för släktens skull och på njursjuka att hålla priset på njurar så lågt som möjligt är plågsamt att se.

Problemen för dem som filmen handlar om är förstås ännu fler än bara de gruvliga besöken på transplantationsklinikerna. De njursjuka har dammsugit släkt och vänner på tillgångar och dessutom lånat stora summor. Donatorerna sitter på stora skulder och har inga andra legala möjligheter att skaffa pengar. Till detta tillkommer sånt som att Mehrdads fru är gravid och måste göra en svindyr illegal abort.

En sak som inte visas i filmen, men som berör den globala situationen, är organhandeln mellan länder. Fattiga iranier som säljer sig billigt utnyttjas förstås gärna av sådana som kan göra en förtjänst på hundratusentals kronor per organ i ett annat land.

Irans mullor skulle kunna använda oljeinkomsterna till social rättvisa och välfärd (ja, ett så civiliserat land som Iran förtjänar bättre än en barbarisk organmarknad). Konservativa präster kan faktiskt - som strategi för att behålla makten - ge sitt folk social utveckling, i större utsträckning än i dag. Eller så kan de ha en tacksam utländsk antagonist - Förenta staterna via Israel i det här fallet - som ursäkt för att inte göra det. I kläm i de stora männens maktspel hamnar bland många andra de inblandade i organtransplantationer.

Inga kommentarer: