16 oktober 2006

Tipstajm

Den nya regeringens första riktiga budget lades fram för diskussion i dag. Moderaterna (och då de riktiga moderaterna, inte "Nya moderaterna") har lyckats köra över övriga allianspartier rätt bra. Eller är det kanske de andra som har lyckats köra över sina partimedlemmar? Hur som helst är det en budget där "k-ordet" är vägledande. Klassorättvisor.

Borgarbudgeten skjuter transfereringar och kapitalströmmar ett snäpp uppåt på klasstegen, eller "gör inkomstpyramiden högre med bredare bas".

Arbetslösa får sänkt a-kassa. Vem förlorar på det, Stefan Fölster, Svenskt Näringsliv? "De som vinner mest på den borgerliga politiken är de som har det sämst ställt; de arbetslösa som nu får gå från bidragsberoende till arbete." Just det. De arbetande arbetslösa och överklassen är vinnarna.

Regionalpolitiken får sig en törn, liksom viktigt myndighetsarbete, när borgarna helt sonika drar in flera hundra miljoner kronor genom att slakta tusentals jobb på statliga myndigheter runtom i landet. Vad vinner Östersund och glesbygdspolitiken på det, Anders Borg (m), finansminister? "Vi vill göra en översyn och banta ner myndighetssverige, så skattepengarna kan användas där de behövs." Kärnverksamheten brukar väl sägas vara domstolsväsende, polis och militär, så än finns mycket kvar att banta ner. Och måste allt vara så utspritt i landet? Jag har uppmärksammat att det finns massor av komvux, folkhögskolor och en högskola i Malmö. Väck med skiten, kräva arbetarne!

Kvinnors rätt till avlastning på sina hårt överarbetade arbetsplatser, där plusjobbare och extraanställningar i offentlig sektor tidigare har varit en ventil, kvävs. "Kvinnors företagande måste värderas högre, det är fint att arbeta!" No shit, Roger Tiefensee (c), det hade jag inte en aning om. Och de som inte har vett nog att lämna den offentliga sektorn för icke-existerande kvinnliga företag...?

Sänkningen av förmögenhetsskatter för folk med stora aktieinnehav, men inte för folk med dyra bostäder, är förstås en åtgärd som kommer den breda massan tillgodo. "Med halverad förmögenhetsskatt får företagarna en klar signal att det är okej att satsa på fler anställda." Som Nya moderaterna sa i sin valfilm, med bilder på folk i förstamajtåg, är det efter 65 års socialdemokratiskt styre dags att någon äntligen lyssnar på arbetarnas krav på sänkt förmögenhetsskatt.

Vara bitter kan man i överflöd i dag. Överflöd förresten, Kobra säsongstartade i kväll med ett program om lyx. Helt sjukt bra. Och ännu mer bitterhet, från LT:s Per Orvegård (via mor min).

Dagens hetaste tips är dock två favoriter i repris, som Dan Josefsson mailar ut i sitt nyhetsbrev. Det handlar om två artiklar om arbetslöshet som han skrev för snart tio år sedan, och som nu är bra att ha i åtanke när vi matas med nyliberal och annan liberal smörja om att massarbetslösheten är en naturlag.

Artikel ett: "Därför får arbetslösheten aldrig försvinna"

Artikel två: "Arbetslös? Din uppgift är att må dåligt"

Åh, och förresten. Vänsterpartiet och Ung Vänster skämtade inte, som moderaterna gjorde med sitt paradnummer "Nya moderaterna", när vi krävde 200 000 nya jobb i offentlig sektor. Kampen för välfärden har väl sällan känts så påtagligt viktig, för så många, som i dag. Jalla jalla, jobb åt alla; jalla jalla, låt muren falla!


Det ska vara fint att vara överklassimperialist.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, jag har funderat en del kring, eller kanske parallellt med, det du skriver om vem som kört över vem. Jag undrar till exempel hur gräsrotscenterpartister i glesbygden kommer att reagera när de drabbas av sin egen politik. Och jag funderar fortfarande över hur fok tänkte när de röstade fram den här regeringen. Som Orvegård, som väl ändå är att betrakta som en tänkande människa. Vad var det dom trodde skulle bli bättre - för dom själva och deras medmänniskor? Nån som vet?
/Mor

Nisse Sandqvist sa...

Guds vägnar äro outgrundliga.

Eller som vår historielärare Henrik Skrak så vist uttryckte det, ordagrant citerat: "Men, som gamle Mao Tse-tung sa, ett delar sig i två."

Oklart i vilket sammanhang han sa det, men när vi kom in på att slavarna under feodaltiden i vissa fall lurades in i träldom, drog han parallellen till dagens medelklass, som har lurats att rösta på moderaterna "och därför nu får äta bajs". Skraks ordval passar humorn i övrigt i klassen, och förhöjer stämningen betydligt. :-D

Anonym sa...

Många röstade väl på alliansen för att dom inte gillade sossarnas högerpolitik. Och tänkte inte på då att moderaternas är ännu mer åt höger. Jag tror att många tänkte "det kan inte bli sämre".
Men det kan ju det. Mycket sämre. Jag vill inte äta bajs. Det känns dessutom föga tryggt att styras av ett gäng fifflare och gangsters,
tycker moster K.