09 oktober 2006

Kommersiell radio - summering

Klockan har slagit tolv och det är dags att summera den gångna veckans radiospellista. Här följer alltså bara de låtar jag har skrivit upp att jag har hört på RIX FM; inte nödvändigtvis de mest spelade låtarna.

Tio eller fler spelningar (antal):
BWO - Will my arms be strong enough (15)
Helena Paparizou - Heroes (12)
Martin Stenmarck - 7milakliv (10)
Dixie Chicks - Not ready to make nice (10)
Cascada - Everytime we touch (10)

Fem eller fler spelningar (antal):
Bosson - You (9)
Helena Paparizou - Mambo (9)
Kim Wilde - You came (9)
Lucas Prata - She said (9)
Da Buzz - Without breaking (8)
Pink - Who knew (8)
U2 f. Mary J Blige - One (7)
Patrik Isaksson - Vår sista dag (7)
Scissor Sisters - I don't feel like dancing (7)
Mihai - Tornero (7)
Roxette - One wish (7)
Nick Lachey - Can't hate you anymore (6)
Kelly Clarkson - Breakaway (5)
Rihanna - Unfaithful (5)
Nick Lachey - What's left of me (5)
Ola - Rain (5)
Lucas Prata - I think I'm falling in love (5)
Linda Sundblad - Oh father (5)
Shakira - Hips don't lie (5)

Med tanke på att RIX FM har som ena slogan "Vi underhåller Sverige", vilket är fel eftersom jag blir tokig av irritation, och som andra slogan "Bäst musik just nu", är det konstigt att följande låtar spelas (antal spelningar):

Westlife - When you're looking like that (3)
E-Type - Paradise (2)
Celine Dion - I will love again (2)
Enrique Iglesias - I'm not in love (2)
Madonna - American Pie (2)

Radiokanalen som jag hör dagligen spelar otroligt smal musik. Det är schlager/eurodisco/popballader för hela slanten. I längden är det tröttsamt och gör en cynisk. När rösterna presenterar låtarna som "nytt och fräscht från..." eller "en överraskning" undrar jag om de inte egentligen bara vill strypa sig själva. Och den största frågan - varför breddas inte kanalens musiklista? Varför måste reklamradion döda musiken? Nä, det här kräver ett mail till berörda radiomakare.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Heja, heja! Jag tycker det är tillräckligt jävla illa att lyssna på P4 "hela dagarna", alltså inte 24 timmar per dygn som hos dig. Nåja, du får väl glädjas åt att du får gå i skola och vara på möten och andra aktiviteter. Men även en public service-kanal för 38-plussare spelar förvånansvärt ofta samma låtar, och inte direkt mina favoriter. Trist, tycker jag, att inte lokalradion kan profilera sig med mer lokal musik tixempel. Och då menar jag inte i första hand Bröderna Lindqvist och Roland Cedermark, utan mer Vapnet och Hello Saferide. Dom spelades veckorna kring Yran, men ytterligt sällan annars. Och så finns ju tidlös pop från 60- och 70-talen som man alldeles för sällan hör.
När det gäller de kommersiella kanalerna handlar det förmodligen om Stim-pengar - färre låtar som snurrar är helt enkelt billigare. Men nog fan är det enerverande med samma sörja hela tiden.
/Mor

adolf sa...

orka lyssna på rix fm.

Anonym sa...

Lyckost mej som aldrig hört eller hört talas om Rix FM förut.
Men dina listor kan vara bra att gå tillbaka till när (om) man kör fast på Melodikrysset. De flesta artisterna du listar har jag aldrig hört talas om.
moster K

Anonym sa...

jo förresten hört talas om har jag nog, de flesta. Men jag vet inte hur dom låter när dom sjunger, eller vad dom gör.
moster igen

Nisse Sandqvist sa...

Mor: Det är just det där cyniska "Alldeles strax efter reklamen ska ni få nytt och fräscht från Lucas Prata...!" - like, whatt the fuck?! Jag blir inte klok på hur såna där kanaler funkar.

Adolf: Nä, det är ju det jag egentligen inte gör. Orkar.

Kerstin: Det är lika bra för dig att du inte vet hur de sjunger eller vad de gör. De av låtarna som inte är vidriga är bara ovärda att lyssna på.