27 september 2005

Dömas till våldtäkt

Att supa ner en ung flicka för att sedan förgripa sig på henne sexuellt måste vara ett av de äldsta tricken i boken. Det har säkerligen förekommit på ett eller annat sätt i hundratals år - men uppmärksammats framför allt de senaste decennierna. Fortfarande vilar vi dock i mycket stor utsträckning på vårt svenska kulturarv, där alkoholdrickande ursäktar det allra mesta. Lite av en tradition att i Sveriges största kvällstidning älta dessa frågor, en av de mindre dåliga traditionerna.

Det är en tolkning av domen i Svea hovrätt nyligen, där en flicka så att säga döms till våldtäkt genom frikännande av två av hennes tre plågoandar. Juristerna anser att lagen inte ger dem rätt att straffa männen, eftersom "flickan inte befunnit sig i ett hjälplöst tillstånd".

Återigen visar det sig att lagen inte direkt ger skydd och säkerhet åt utsatta brottsoffer. Skulden läggs på den våldtagna femtonåringen, medan de bägge sexualbrottslingarna frias - detta med den allra senaste sexbrottslagen. Enligt regeringen ska lagen "förstärka och tydliggöra varje människas absoluta rätt till personlig och sexuell integritet och sexuellt självbestämmande" och "på olika sätt lyfta fram och förstärka skyddet för barn och ungdomar mot att utsättas för sexuella kränkningar". Well, go figure.

Inga kommentarer: