19 september 2005

Heeelt snurrigt!

Den rödgröna eran är över i Tyskland.
Så skriver TT, inte någon debattör eller ledarskribent. Nyhetsförmedlingen lyder som följer: de konservativa har tappat väljare medan friliberalerna har vunnit, sossarna har tappat väljare medan vänstersocialisterna har vunnit. Det står så jämnt mellan de konservativa och socialdemokraterna att det är svårt att avgöra en klar vinnare.

Väljarna har alltså flyttat från höger till vänster, ur alla vinklar. Från repression och nedskärningar till humanitet och (förhoppningsvis) välfärdsbyggande. Från ett unisont "vi måste föra den enda vägens politik" till "välfärden är värd att försvara".

Som egocentrisk svensk skulle man kunna tycka att sossarna, vänstern och de gröna - som tillsammans har kring 40 mandat mer än den borgerliga sidan - kunde bilda samling kring en vänsterregering. Men nu gäller det Tüskland, landet där eliten i form av näringsliv och konservativ och socialdemokratisk partitopp har beslutat att den nyliberala kostymen är snyggare och ska på. Med våld, om så behövs. Våld mot arbetslösa, kvinnor, sjuka, utslagna, invandrare... Alla får bära sin beskärda del av bördan när den tyska eliten ska slimma formen "för att möta den oundvikliga internationella konkurrensen" och allt vad de nu härjar om.

Nä, de kan sitta i dagar och diskutera klädkvoter och jordbrukstullar ur ett företagsperspektiv, men folks rätt till arbete snackas det tyst om. Den måste rationaliseras bort, av marknadsskäl. Ja, för hur skulle det se ut om EU tillät politisk styrning av (den i drömtillståndet fria) arbetsmarknaden?

Inga kommentarer: