17 september 2005

Problemlösning med allmosor

Barn far illa här i världen, har det visat sig. Inte alla barn kan räkna med att omfattas av någon sorts formellt trygghetssystem, om det visar sig att deras vårdnadshavare inte vill dem särskilt väl. Uppdrag granskning tog för några dagar sedan återigen upp fallet Ahmed. Tillsammans med sin syster skickades han av föräldrarna till Somalia för att leva ett primitivt liv bland främlingar, i ett land som inte tillhör världseliten i trygghet. Föräldrarna vill inte längre veta av dem över huvud taget och svenska myndigheter står handfallna.

Ahmed och Nima flydde på egen hand till Etiopien, där Sverige har en ambassad. Där fick personalen försöka hjälpa dem i deras svåra situation med egna medel, eftersom det inte finns system för de svenska myndigheterna att hjälpa minderåriga medborgare som söker hjälp vid en ambassad i utlandet.

Storasystern är myndig och kan därför i teorin söka pass och ta sig hem med flyget när hon fått låna eller motta allmosor som räcker för flygbiljetten. Men eftersom Ahmed är minderårig krävs föräldrarnas tillåtelse för pass till återresan - och det vill förstås inte föräldrarna gå med på. Systemet tvingar Ahmed - och ett trettiotal andra kända barn i liknande situationer - att som svensk medborgare befinna sig i ett främmande land mot sin vilja, utan makt att påverka läget själv. Tydligen ska det till välgörenhet om Sverige i extraordinära situationer ska erbjuda folk rättigheter. Omvärldsbilder skrev också om det här.

Inga kommentarer: