14 september 2005

Skär - men med förnuft

Borgarna har gjort stora utspel om alla miljarder som kan och bör sparas in på våra myndigheter och verk. Det går enligt dem lätt att bunta ihop, lägga ner och effektivisera bort massor av onödiga utgifter från de flesta offentliga myndigheter.

Visst är det en tanke som låter frisk och visst är det dåligt att myndigheter slukar pengar i onödan. Men vill vi att borgarna gör med landet som de under 90-talet gjorde med Stockholm - privatiseringar och nedskärningar som mantra, utan någon egentlig förankring i vad som är bäst för vanligt folk?

Låt myndigheterna visa vad de går för! Om de nu är så övertaliga och ineffektiva som de sägs vara så borde de ha tillräckligt med höga tjänstemän för att redovisa var och hur övertaligheten förekommer. Jag föreslår att varje myndighet gör en sammanfattning av sin ekonomiska situation på maximalt 3 000 tecken där de redogör kort för hur mycket de anser att de kan spara in och vilka 50 % av verksamheten som är absolut mest nödvändig. En offentlig, seriös och mångsidig debatt skulle vara tio gånger bättre än borgerlig machetepolitik!

Inga kommentarer: