20 september 2005

Hjälplös integritetsfrånvaro

Tittade på Rapports 16-sändning i dag, vetandes att syrran knappast låter mig se många andra nyhetssändningar under dagens lopp. Blir besviken. Lite chockad.

Förhoppningsvis är det som mor säger - nyhetstorkan är extrem. Men även om det är nyhetstorka så borde filurerna på Rapport kunna fylla sina fem tio minuter med bättre grejer än dagens sändning.

Ämnena för eftermiddagen är ungefär som Aftonbladets webbfrestelser: Ringholm säger förlåt för grodan, nya bilder på Londonbombarna har släppts, Gahrton åtalas för rattfylleriet, Konjunkturinstitutet ogillar det offensiva budgetförslaget, HM stoppar sin Kate Moss-kampanj. Liksom, hur fantasifullt är det?

Många som ser Rapport gör det för att det är en enklare form av samhällsengagemang än att se de bredare analyserna som SVT visar i program som Gomorron Sverige, Pressklubben, Studio 24, Agenda och i 24 Direkt. Om Rapport då visar samma upphottade TT-telegram som Aftonbladet och alla andra medier gör - vad blir då kvar av sånt som mångfald, journalistisk integritet, samhällsanalys, samtidsuppfattning, trovärdighet och moraliskt existensberättigande?

(Ur Aftonbladet, 16 september)


(Expressen/Aftonbladet "informerar om budgeten", 14 september)

2 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, Nisse, jag gör som Elisabet. Läser din blogg i stället för att se på TV och läsa tidningarna, för att hänga med i vad som händer i världen.

F ö är det typiskt att man måste be om ursäkt när man för en gångs skull råkar säga vad man egentligen tycker.

Nisse Sandqvist sa...

:-)

Synd också att det finns så få seriösa medier som kan sammanfatta andra nyheter än det nöjesbetonade från TT och andra nyhetsbyråer.

Jag saknar de konstruktivt "politiskt inkorrekta" medierna. Inte nazist- och rättshaveristtidningarna, utan de där nyheter om vanligt folk, för vanligt folk kommer fram.