04 september 2005

Dubbelt debatteri

Kvällen har bjudit på två tevedebatter med viktiga politiska figurer och ett förtydligande av politiska linjer. Vi hade förstås den svenska, men även en tysk, mellan kandidaterna (bägge mer höger än mitten) till förbundskanslerposten.

I Tyskland, där nyval utlysts och det väntas att kristdemokraterna ska ta över efter nuvarande "socialdemokrater", har vi en intressant diskussion. Gerhard Schröder, en sosse med New Labour-syndrom, för just nu en politisk kampanj för att slutföra ett ekonomiskt, socialt och politiskt stålbad likt det vi i Sverige upplevde under 90-talets första hälft. Han kallar det förstås nödvändiga reformer.

Angela Merkel, tyska kristdemokraternas kandidat, är ännu mindre sympatisk i sitt valkampanjande. Hon gör inte hemlighet av att hon gärna genomför en plattskattsreform, som hon vill stabilisera genom höjd moms. De borgerligas alternativ för att skapa fler jobb är att försvaga kollektivavtalen och förenkla för mindre företag att undgå arbetsrättens regleringar. Tyska arbetare jublar förstås, nu när de har så bra alternativ. Väljarna har alltså kolera eller kolera med aids att välja mellan. Efter år av borgerlig socialdemokratisk politik vill jag inte ens tänka på hur svikna tyskarna känner sig. Jag har förstått att valdeltagandet lär bli "högt". I och för sig är likheterna med Sverige många. Demokratin är ur funktion.

Inga kommentarer: