10 september 2005

Feministiska planer

Feministiskt initiativ (Fi) lägger ut en alltmer tydlig politisk kurs. Den går helt i linje med modern vänsterpolitik, med tydligt fokus på konfliktperspektiv, minoritetsskydd och minskning av klyftor.

Hittills har det varit ett par saker som i media fått större utrymme än andra. Dels när Ebba Witt-Brattström kritiserar listan hårt för att ha valt in personer i ledningen som enligt henne har gjort oacceptabla uttalanden. Dels när en feministisk teatergrupp på listans stämma i Örebro uppträdde med underhållning som innehöll militanta budskap. Dessutom, förstås, när det gäller de politiska förslagen, har det varit stort rabalder kring äktenskapsfrågan.

Listan, med Gudrun Schyman som främsta kontaktperson, vill göra ett omfattande lyft i ämnena äktenskap och samlevnad. I korthet har stämman beslutat att Fi ska kämpa för en äktenskapslagstiftning som ger lika juridisk trygghet oavsett vilken sorts ceremoni man väljer att genomgå. Oavsett med vem eller vilka man väljer att leva, ska man också kunna "ingå samlevnad".

Med andra ord ska fler former av vigslar accepteras och fler sätt att leva tillsammans ska få civilrättslig status. Vissa sågar detta som att Fi vill "förbjuda äktenskapet". Andra gör helt tokiga analyser av Fi. Gemensamt om dem kan man säga att de är "modernliberala" kvinnor, som medvetet missförstår både Fis politik och modern feminism. Tyvärr dominerar denna fientliga attityd medias syn på alla grupper som står upp för "de svaga" i samhället. En ryslig konsekvens av vårt samhällsklimat.

Jag säger inte att jag stödjer Fi rent taktisk-politiskt, men det är helt rätt av dem att stå upp med ett "kvinnorace" som de gör nu. Om organisationen bara lyckas hålla Gudrun och Tiina i schack (så de inte blir en sekt styrd av en gammkärringduo) tror jag att de kan bli en betydelsefull positiv kraft.

Inga kommentarer: