08 september 2005

Leve skyddet av intellektuell egendom!

1 juli i år trädde så nya lagskärpningar i kraft på upphovsrättsområdet. Regeringen har - efter rambeslut i EU och WTO - drivit igenom en nivåhöjning och uppvärdering av vad som är att räkna som upphovsrättsbrott. Bland annat är det i praktiken nu olagligt att ladda hem musik från nätet, och att försöka göra en kopia på många av sina egna, lagligt inköpta cd-skivor.

En annan följd av det repressiva beslutet är att man som student inte längre tillåts kopiera sitt studiematerial. Tidigare har det inte varit direkt förbjudet att kopiera en hel lärobok för att klara av sina egna och kamraternas studier med ekonomin i behåll. Nu begränsar lagstiftningen den tillåtna kopieringen till "avgränsade avsnitt" (enstaka kapitel) i en bok, som bara får spridas till en mindre krets personer. För en som kämpar mot den dyra studielitteraturen blir de politiska argumenten nu ännu vassare.

Jag har förstått att det är ociviliserat, bakåtsträvande och lite sekteristiskt unket att vilja avgiftsbefria - eller åtminstone bättre subventionera - den högre utbildningen, och att införa ett system med studielön. Men vi lever också i en värld där globaliseringen och EU:s direktiv, likt svampens hyfer, förgiftar det sunda.

Måste bara avsluta med lite "blint USA-hat": amerikansk undersökning som visar att amerikanska studenter blir mer skuldsatta. Det har i allt raskare takt blivit dyrare att plugga i Förenta staterna de senaste åren.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Dick Van Dyke Honored for Charity Work
BEVERLY HILLS, Calif. - Dick Van Dyke "I had a little tussle with the demon rum," Van Dyke said, alluding to his own problem with alcohol abuse years ago.
Hi, I'm just skimming through some blogs which interest me and bookmarking them on the way, I will bookmark this blog and return to it, if you are interested you can check out my site lodges related site. That's if you have time. Thanks

Nisse Sandqvist sa...

Njäe, jag vill inte nyansera det som "amerikahat", det vore att påstå att någon hatar Amerika, vilket inte är fallet här. Nej, "USA-hat" - gärna "blint" sådant - är vad folk i Amerikas Vänner och andra skumma, sjuka organisationer etiketterar oss som.

Med "oss" menar jag folk som visar en ibland övernitiskt kritisk hållning till världens största ekonomiska, politiska, sociala och militära makt. Förstås.

Visst stämmer det att det finns ett utbrett hat, och kanske framför allt en utbredd misstro, mot européer bland många amerikaner. Det tror jag har sin grund främst i rädsla, vilket skiljer "USA-hatet" från "Europahatet". Det finns ju nämligen en känsla i Förenta staterna av att den dag då vi inte längre blint kan sätta vår heder på spel för nationens skull, så kommer allt att rasa. När så europeiska auktoriteter och starka folkrörelser "over here" går till så fräna angrepp på hela det amerikanska systemet, föds en stark motreaktion hos amerikanska patrioter. Jag ser amerikansk "Europafientlighet" mer som ett försvarsgrepp än som moralisk/politisk ilska, vilket det så kallade USA-hatet däremot är.