Om ett par veckor sammanträder de ledande inom IMF och Världsbanken i sitt årliga stormöte för urvattnandet av obehagliga politiska reformer. Brittiska Oxfam går ut med ett pressmeddelande om hur allvarlig situationen är. (BBC analyserar snyggt situationen.)
I somras beslutade ledarna för G8 överraskande att de vill låta slopa skuldkraven mot några fattiga länders regeringar. Det har gett de stora länderna en ökad auktoritet när det gäller internationella frågor och fattigdomsbekämpning. Nu ser jag dock varför det var så lätt att stå där och flina nöjt i Gleneagles i somras. IMF och Världsbanken kan låta hela projektet gå under genom ett enda enkelt beslut nästnästa helg. Om 15 % eller fler av rösterna på mötet går emot G8-förslaget spolar man det.
Tyskland är ett av de länder som anser att skuldavskrivningen är lite för mycket. Man tycker att det vore bättre att belöna länder som snällt betalat tillbaka skulder eller som aldrig lånat, än att ge uppenbart korrupta länder skuldlättnader. Dessutom oroas många av sättet på vilket man ska finansiera skuldavskrivningarna. Ett förslag som legat på förhandlingsbordet är att IMF skulle sälja av en del av sina guldreserver för att på så sätt kunna låta stå för kostnaderna utan att höja sina medlemsländers avgifter. Mot en sådan åtgärd står dock ett stort land, vi kan kalla det "Land of The Free, Home of The Brave", och dess guldindustri som inte vill se en marknad med ett plötsligt överskott på guldtackor.
Mest troligt är nog att man vattnar ur förslaget. Tyskland vill såklart inte dra på sig skammen för att ha stoppat kampen mot fattigdom, utan gör hellre saker inne i förhandlingsrummen. Så går vi från (förhållandevis) fint förslag till förhandlingar till mindre fint förslag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar