02 september 2005

Vad viljom borgarne?

Det har snackats rätt intensivt om de borgerligas politik, inte minst eftersom de nu börjar kräka ur sig konkret politik sedan det varit dags för möte hos han den där Göran Hägglund. Man kan kalla resultatet för ett Bankerydsprogram.

I korthet innehåller det förstås den 1800-talsdynga som borgerlig politik i grunden går ut på. Men det är kul också att bilda sig en uppfattning om programmet genom att skumma igenom diverse - i första hand socialdemokratiska - källor (bloggar, rapporter, pressreleaser) för recensioner av programmet. Medierna har endast på ytan berört det ändå rätt omfattande innehållet i borgarnas nya dokument.

Påminner också diskret om uppropet för maktskifte, vilket jag berörde för en tid sedan. Då hade knappt 9 000 personer skrivit under. I dag, en månad senare, har hela 9 820 personer (riktiga eller inte så riktiga) meddelat att ett maktskifte är på gång! Yeah, Sverige kokar av borgerlig iver.

Jag skulle vilja fråga rakt ut vilken feministisk argumentation som ligger bakom de här fräscha, moderna borgerliga förslagen. Liksom, när företagens och de redan gynnades agenda ännu mer än i dagens orättvisa samhälle ska följas - var tar då kvinnorna vägen?

Ett konkret exempel är från vilka grupper borgarna vill sno pengar (att de vill ge pengarna till friska människor med stabila jobb och stora rikedomar vet vi redan). LO-kvinnorna är den grupp som i störst utsträckning är beroende av de bidrag borgerligheten kommit överens om måste minskas på, för att "göra det lönsamt att arbeta". Därefter kommer i tur och ordning TCO-kvinnor, SACO-kvinnor, LO-män, TCO-män och sist SACO-män. I stort sett följer den akademiska rangen graden av bidragsberoende. Vilken grupp borgarna vill slå mot är lätt att se. En massiv dissektion av framför allt moderaternas politik har LO gjort i rapporten "Vad vill egentligen moderaterna?". Tips för den nördige.

Inga kommentarer: