25 augusti 2005

Hegemoniskifte?

Den senaste tiden har åtskilliga händelser bidragit till att den svenska borgerligheten får färre poäng i media, och vänstern fler. Kritiska frågor till folkpartiet har följts av en nöjd Göran Persson som presenterade ett offensivt budgetförslag, vilket har följts av en inte helt framgångsrik recension av moderaterna nu under deras stämma.

Ännu ser vi inte effekterna i opinionsmätningar, men hela klimatet känns mindre naivt borgerligt nu än det gjorde innan sommaren. Ja, det är faktiskt så att vänsterpartiet nu har fått in ett par politiska poänger.

Camilla Sköld Jansson (v) och hennes parti har blivit den lilla människans försvarare i en värld där Per Åhlström, Pär Nuder och Pär Jönsson (vilken av dem som är sosse, moderat respektive nyliberal sosse lyckas jag aldrig hålla reda på) annars leder debatten. Först gick hon ut mycket dominant och kritiserade regeringens förakt för Norrland när den drog tillbaka ett regionalpolitiskt näringslivsbidrag. Sen fick hon gott om utrymme att i den lokala pressen visa att vänsterpartiet kräver en ändring av socialbidragsreglerna så de fattigaste faktiskt får det bättre av en barnbidragshöjning. Dessutom har Östersunds kommuns lokala vänsterpartister gått med på en socialdemokratisk budget som för en gångs skull innehåller fler extramiljoner än nedskärningskrav.

Givetvis är allting en del av den socialdemokratiska valapparaten, som nu går igång. Det kan vara en tjuvstart, som borgarna senare "tar igen" med sina smarta tricks, men det här visar att sossarna kan fixa biffen ännu ett val, med sitt strategiska ekonomiska spel. Tre nya år av svikna löften blir som vanligt dess följd. Hurra!

Inga kommentarer: