10 augusti 2005

Kuppiluppi!

Det stora ökenlandet Mauretanien har haft en skakig politisk period nu, sedan militära kuppmakare tog makten för en vecka sedan. Den omedelbara reaktionen från omvärlden (alltså EU och Förenta staterna) när militärjuntan tog makten i sina händer förra veckan var förstås att "den rättmätige" diktatorn Taya skulle få återta sin plats som president. Taya var tidigare juntaledare; nu "vald" av 37 % av de röstande i 2003 års presidentval. Under veckan har dock de kraven tystnat.

Via ett TT-telegram kan nu alla respekterade tidningar berätta att dialog är det som gäller med juntan i Nouakchott. En liten sak bara:
Mauretanien ligger där arabvärlden möter det svarta Afrika. Nästa år börjar landet troligen att pumpa upp olja.

USA har som ett led i kriget mot terrorism sänt militär för att utbilda Mauretaniens armé liksom enheter i grannländerna. Sahara tros utgöra ett tillhåll för islamistiska organisationer.
Ja, just det. Förenta staterna är goda demokrativänner och har låtit utbilda Tayas armé för att slåss mot de onda terroristerna. Att Tayas politiska motståndare håller sig gömda i rädsla för militära övergrepp, och att landet i praktiken är en diktatur som svävar mellan bräcklig fred och inbördeskrig, det påverkar sannolikt inte beslutsamheten att låta lära Mauretaniens armé nya amerikanska antiterrorgrepp.

För det finns ju olja att hämta där. Snart är hela världen fri från konflikter och alla världens länder blommar ut som demokratier. Mycket tack vare frihetens förman, George W Bush.

Inga kommentarer: