14 augusti 2005

Leve marknadsprojekten!

En kvällstidning - onödigt att ens nämna vilken - har en ordentligt vinklad artikel, skriven av en frilansare. Ämnet för dagen är svält och dess kopplingar till liberalisering och marknadskrafterna. Peter Kadhammars reportage är precis sådär menande som en artikel i Flamman eller Arbetaren kan vara.

I samma tidnings nätupplaga pågick i förrgår en kampanj för oss läsare: vi ska avhjälpa svälten i Niger genom att sms:a in pengar till Röda Korsets luftbro. Det är äcklande att vi nu indoktrineras till ett välgörenhetstänkande, snarare än till att se och förkasta världens vidrigaste systemfel!

Här har vi alltså ett reportage, där man får se hur marknadstänkandet gjort att "entreprenörerna" i Niger ackumulerar så mycket av maten som möjligt, och cyniskt väntar på bästa säljtillfälle. Marknaderna är välfyllda, de privata magasinen har enorma förråd - till och med utländsk biståndsmat finns att köpa i stora säckar - men folket svälter. De är dels för fattiga för att ha råd, dels får de inte tillräckligt i ersättning för de grödor de odlar. Och vi ska skicka ännu mer mat till "entreprenörerna"?

Mat som ges till fattiga afrikanska eller asiatiska länder försvinner lätt ut i korruption och på parallella gråa eller svarta marknader. Våra tidningar gör helt sjukt fel när de lär oss att instinktivt tänka "välgörenhet" snarare än "global rättvisa"!

Jag kan säga vad vi ska göra: vi ska resa krav om att slopa IMF- och Världsbanken-tänkandet, och återgå till en politik där nationell suveränitet och folklig rättvisa prioriteras. Det är inte vettigt att låtsas som om nyliberala teorier är lika med sanning, och därmed självklara som modeller för alla länder att utvecklas med! Aaarrrggghhh! Jak pli syr! Fifan, ja!!

Inga kommentarer: