05 augusti 2005

Klasshat i Rapport!

Nu har jag avreagerat mig - osammanhängande, kanske, men nödvändigt värre - på Norrländskt socialistiskt motstånd. Läs där, för mer internationella grejer.

Annars har jag försökt att förtränga de mörka känslorna i dag. Det är svårt såhär mitt bland alla rapporter från världens alla mörkermän, men ibland träffas man av ljusblixtar som får en att skratta. Som i kvällens Rapport-sändning. Där berättas om en ny marknad som har uppstått: privata konfirmationsläger. Jorå, det är lika bra som det låter.

För mellan 10 och 20 000 kronor får folk (med "von", "af" och många "c", "w" eller "ij" i sina namn) skicka sin brat-unge till "naturen" vid en exklusiv herrgård, där golfträning, Gud och överklassflum ingår. Vanlig konfirmation är ju så tråkig (arbetarbarn kan vara en plåga ibland, till exempel när man tvingas vara omkring dem), så varför inte säga "Pappa betalar!" och hänga med polarna från Danderyd och Vellinge på äventyr? Det är en underbar värld vi har, där frihet skapar integration, klassämja och förståelse för andra kulturer.

Varje dag blir jag mer och mer fascinerad över den svenska överklassen. Det handlar inte om något hat, mer om en lugn undran. Vad gör de såhär för? Varför är våra framtida makthavare så världsfrånvända redan som barn?

Rapportredaktionen ska hur som helst ha tusen tack för att de sprider klasshatet bland massorna, och skänker mig några hjärtliga skratt i eländet.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nisse skrev:
"folk med "von", "af" och många "c", "w" eller "ij" i sina namn"

Varför ska man hata människor för hur de stavar sina namn?

Tycker du det är OK om skinheads gör samma sak - hatar folk med konstiga namn?

Och hurra för klasshat - hur kan nån skriva så? Hat har väl adrig löst nåt!

Att hata en klass är som att hata invandrare: argumenten är de samma.
De suger ut oss, de har en oförtjänt levnadsstandard, de bara flyter ovanpå etc.

Sluta hata, börja tänka - och älska!

Nisse Sandqvist sa...

"Varför ska man hata människor för hur de stavar sina namn?"

Hej där, anonym! Varför ska man hata människor över huvud taget? Ja, svår fråga. Själv använder jag mig inte av ordet hat särskilt mycket, och jag kan inte säga att jag hatar människan Jacob Wallenberg. Däremot tillhör vi olika klasser - jag och Wallenberg lever inte i samma samhälle, inte ens i samma värld. Där min konsumentmakt utgörs av dilemmat att antingen köpa dyr, rättvisemärkt kakao eller lite mindre dyr oetisk, innehåller överklassens konsumentmakt verktygen som styr marknadens grunder: utbudet och investeringarna.

Att jag nämnde stavningsvarianter för överklassens namn beror dels på att jag tycker att namnen är en rolig grej att driva med, och dels på att adeln faktiskt inte är avprivilegierad i dagens samhälle. Det är slående vad många svenskar med adelsnamn som fortfarande är rika och mäktiga.

"Och hurra för klasshat - hur kan nån skriva så? Hat har väl adrig löst nåt!"

När fattiga människor ser på nyheterna hur omåttligt, onödigt bra de rika har det, medan vanligt folk får allt svårare att klara av ett behagligt liv, agerar de troligen. Det är förhoppningen jag har när jag skriver att Rapport sprider klasshat. Fattiga ska göra uppror mot rika, om inte så är världen fel ute. För den som inte är akademiskt lagd är hat och organisering ett par av de få verktyg som verkligen skapar förändring.

Som jag ser det är hatet - eller snarare medvetenheten om att de rika orättmätigt har makten över massorna - en av grunderna till snart sagt all sorts förändring i samhället. Utan klasskamp, ingen utveckling. De senaste 25 åren har tyvärr klasskampen från överklassen varit den starkare handen...

"Tycker du det är OK om skinheads gör samma sak - hatar folk med konstiga namn?"

När skinheads hatar folk med konstiga namn så innebär det lite andra saker. Invandrare är som grupp ingen maktkonstellation - rasister har i regel ingen analys som definierar invandrare som en högre samhällsklass. Tvärtom ser skinheads oftast folk med utländsk bakgrund som parasiter, lägre stående. Därmed vill jag hellre jämföra skinheadsrörelsen med överklassen. Föraktet kommer från den starka parten och slår neråt.

"Att hata en klass är som att hata invandrare: argumenten är de samma.
De suger ut oss, de har en oförtjänt levnadsstandard, de bara flyter ovanpå etc.
"

Gällande argumenten är du faktiskt fullständigt ute och cyklar. Överklassen flyter verkligen inte ovanpå. Den styr de facto själva skutan; bestämmer spelplanens regler. Överklassen är en maktgrupp, som innehar en oförtjänt stor del av samhällsmakten.

"Sluta hata, börja tänka - och älska!"

Jo, nog tänker jag. Men jag "känner" desto mindre. Lika lite som jag hatar folk, lika lite älskar jag folk, bara sådär. ;-)

I övrigt tycker jag att det känns friskt, fräscht och effektivt att veta vem det är jag skriver till...