29 augusti 2005

Vänsterpartiets höstkampanj

Har skrivit lite på Lunarstorm i dag om vänsterpartiets kampanj "Rätt till jobb - rätt på jobbet" (designen på kampanjen är fullkomligt erbarmlig). Det blev så pass agitatoriskt så jag kopierar in en text här, helt enkelt:

"Vänstern är verklighetsfrämmande och vill höja skatterna. För att skapa jobb måste man sänka skatterna och bidragen."
Se, ett sånt dogmatiskt tugg. Nej, det är inte skattesänkningar och bidragssvångrem som "skapar jobb". Ett jobb blir till när man betalar för att få det utfört - och vänsterpartiet vill se samhälleliga investeringar i jobben framför privata. Man ska komma ihåg att runtikring den offentliga sektorns investeringar och konsumtion uppstår ett behov av såväl privat som offentlig arbetskraft. Effekten av nyanställningar i offentlig sektor - och av förbättrade villkor för de som har det sämre där, som kvinnor och lågavlönade grupper - kommer att sprida sig vidare ut i samhället.

Om man omfördelar samhällets resurser som du föreslår - från skatter till avgifter - blir det proportionellt sett de fattigaste som drar de tyngsta lassen. Generellt sett innebär en minskad samhällsbeskattning att den stora massan av vanliga arbetare förlorar på det (undantaget, bland annat, momsen).

Vänsterpartiet vill släppa mindre resurser till inkomstskattesänkningar - en åtgärd som stimulerar konsumtionen, men där det mesta av arbetskraftsbehovet uppstår utomlands - och mer till hårdvalutan; jobb i Sverige, i bristyrken. Bra skit!

Även om vänsterpartiet rent allmänt har väldigt lite "verkstad" i relation till hur mycket "snack" de har, verkar de nu seriösa med sitt nya utspel. Hoppas bara att farbror Göran börjar tänka i liknande banor, för han kan om han vill.

Inga kommentarer: