26 augusti 2005

Tok-EU-debatt

Tittar på Studio 24. Rikard Palm, världens (eller åtminstone SVT:s) sämste teveprofil, leder ett snack kring EU:s textilimport. Deltar gör Christofer Fjellner, tidigare Muf-ordförande och nu europaparlamentsledamot, samt Börje Risinggård från Svensk Handel. Börje säger att Svensk Handel kräver total frihandel nu så företagen får sälja alla kläder som nu stoppas i EU:s hamnar. Christofer förklarar att förändring skrämmer och att frihandel är både mål och medel.

Rikard frågar varför Europa inte ska tillverka kläder, Christofer svarar: skatterna är för höga, industristrukturen måste ändras nu, det är vår tur att njuta frihandelns frukter. Rikard Palm undrar vilka som drabbas av tullar och kvoter. Christofer: "små designföretag kanske", och "inte minst konsumenter". När EU-utskottet för internationell handel röstade om textilexporten från Kina blev röstsiffrorna 28 mot en. Svenskmoderaten stod där som käringen mot strömmen, i sin förblindande frihandelsdogmatism.

Ja, detta är helt enkelt en avgjord fråga. Alla som inte är giriga kapitalister kräver nu total avreglering och frihandel. Men för att verkligen nyansera diskussionen får en riktig socialdemokrat lägga in regeringens åsikt: Thomas Östros, näringsministern, kommenterar. Han tycker att det är bisarrt att kvoterna finns kvar och kräver att kommissionen agerar genast. Frihandeln måste tillämpas nu, genast. Överallt.

Sådan tur att vi har en elit i Sverige med en så odogmatisk och verklighetsförankrad inställning till fenomenet frihandel, då. Att påstå att frihandel inte är en naturlag utan ett kontroversiellt politiskt projekt, är alldeles för obskyrt för att få plats i teverutan.

Inga kommentarer: