04 augusti 2005

Oförmåga att satsa rätt

Tänk, så tokigt det kan bli. Jag tänker på hur olika samhällsprojekt tilldelas olika mycket pengar. När vi har den världsordning vi har, kan det ju bli så skevt, menar jag.

Rymdfärjan Discovery, ett mångmiljardbygge som för tillfället befinner sig i bana runt jorden några tiotal mil här ovanför, har officiellt sett genomgått ett klanderfritt påbyggnadsprojekt för ökad säkerhet, sedan incidenten med dess systerskepp Columbia för ett par år sedan. Jag minns hur jag tappade hakan när jag såg hur dess värmesköld är konstruerad: den består av plattor i ett värmebeständigt material, som har ungefär samma konsistens som frigolit. Med en golfklubba eller en tåspark gör man enkelt slarvsylta av denna livsviktiga komponent på rymdskeppet.

Hur som helst har det i media de senaste dagarna rapporterats om problem med denna värmesköld. Dels är man orolig att plattorna kan ha skadats, dels har fogmassan som ska täta mellan plattorna släppt och hängt på farkostens utsida. Nu har en astronaut plockat bort den utflugna fogmassan - men hey, saknas det inte något? Om man tar bort en del av fogmassan, är det inte då ganska viktigt att noggrant injicera ny? Tydligen inte. Pengar har redan spenderats i massor på färjans säkerhet. Kanske dags för Nasa att satsa på nya sorters värmeskydd? Vi får förhoppningsvis se redan på måndag om provisoriet funkar eller ej.

En annan tokig satsning är Bert Karlssons Fame World, utanför Skara. Här har man tänkt sig en nöjespark för att hedra finkulturella institutioner som Fame Factory och paintball. Det är placerat åtta kilometer från Skara, och besökarna är kanske inte sådär många och spendersugna som upphovsmännen hoppats på. Det håller helt enkelt på att skita sig för Fame World. Vem kunde ha anat det?

Men inte bara Fame World har visat sig vara ett lite taskigt koncept - att bygga stora grejer utanför stan för att sedan se det misslyckas är väl beprövat. Utanför Kungsbacka ligger ett flott köpcentrum - Freeport - som jag själv har besökt. Det är stort, luftigt och fint, med massor av butiker som säljer märkeskläder "billigt". Och en jättestor parkering alldeles intill. Men väldigt få besökare. Här i Östersund har vi vårt Lillänge, som heller inte går sådär lysande utmärkt. Visserligen är det god tillströmning på folk, men affärerna går för vissa mindre bra. I längden blir handeln i Östersund med Lillänge också så mycket mindre kvalitativ.

Jag tror att det bland kommuner, företag och privata affärsmän finns en vilja nu för tiden att skapa något stort, typ ett köpcentrum eller en nöjespark. Dels ligger det i tiden att centralisera, dels finns stora ekonomiska intressen i det, dels har vi en individcentrerad elit som gärna blir ihågkommen för sin storslagenhet. Men ack, så många tusen bättre saker jag kan tipsa herrarna om att satsa slantarna på...

Inga kommentarer: