28 augusti 2005

Sponsrade sökresultat

När jag söker på nätet efter ett parti att göra karriär i, eller ett att ha som borgerligt alibi, på sökmotorn Google, möts jag av annonser från Sverigedemokratisk Ungdom. Ett av rasistpartiernas ungdomsförbund har, med hjälp av medel från olika håll i partiet (några av de arvoderade kommun- och landstingspolitikerna kanske bidrar?), lyckats göra reklam för sig på världens mest använda söksajt. En enorm PR-framgång.

Det är bra att jag får fram den sökinformation jag vill ha, som osäker väljare i kommande val till kommande kyrko- och riksdagsval. Tur att den som har pengar och är hungrig på parlamentarisk makt kan utnyttja lämpliga kanaler för att nå sina mål, då.

Men de borgerliga riksdagspartierna är också ganska duktiga på att skamlöst gripa efter makten. Just nu yttrar det sig i att man väljer en utåtriktad politisk profil som visar hur borgarna har blivit bättre - från att ha förlorat valet på "skatter, skatter, skatter" vill man nu ro sitt projekt i land på "omtanke, frihet, populism". Det har lagts ut en miljard frestelser för väljarnerverna, allt engagemang har spenderats på "känslan" av en fräsch borgerlighet.

Söker man lite bakgrundsfakta i de frågor som borgerligheten vill göra valfrågor av, får man stor hjälp av Svenskt Näringsliv och Timbro. De förklarar hemskt gärna varför borgerlig politik är bra och varför globalisering-avreglering-privatisering är viktigare än vård-skola-omsorg. Tack, alla borgerliga finansiärer, för att ni visar oss Sanningen.

Inga kommentarer: