08 augusti 2005

Samelosers

Återigen har samerna förlorat en juridisk strid. Det är omöjligt att vinna en strid i dag där värdefull skogsmark står på spel, om man är den svagare parten. Och vad är väl en sameby mot hundratals ilskna markägare?

Snart kommer den samiska livsstilen att vara detsamma som att sitta i ett ekonomiskt skyltfönster; att klä sig i de färggranna kläderna och kränga "hantverk" åt turister. I och för sig består livet redan i dag för många samer av detta, men det gör ont i den konservativa kammaren av mitt hjärta att se hur utvecklingen lider.

Jag vill ju kunna köpa det salta, torkade renköttet av min pittoreske, lokale same. Men icke. Framtiden lär bjuda inplastade delikatesser från ryska renskötare i stället. Och "sameslöjd made in China".

1 kommentar:

Nisse Sandqvist sa...

Jaja, visst är det så - visst måste man ha en absolut respekt för markägarna och skogsnäringen i stort. Men det känns som att vi nu i rask takt krossar hela same- och rennäringsrörelsen. De drar på sig obetalbara kostnader och får alla inkomstmöjligheter sinkade.

Maggi Mikaelsson sa det lite diplomatiskt: "Nu ser man i media de som bråkar högst på respektive sida, och då glömmer man bort de som i tysthet har löst frågan på annat sätt." Alla markägare behöver säkert inte krossa närmaste sameby bara för att de har en ganska säker juridisk utgång på sin sida, men ändå väljer vissa att göra det. Jag får känslan av att några gör det för att bli kvitt "lappjävlarna". Och, ytterligare namedropping, Olof T. Johansson menar att "Riksdag och regering vågar aldrig ta tag i och reda ut det här, de är rädda för att inte bli omvalda.". Om vi ska skydda den samiska, halvmoderna livsstilen (man kan diskutera i vilken omfattning så bör ske) tror jag att fler politiska kompromisser och färre rättsprocesser är mindre fel väg.

Själv har jag egentligen inget mer än den där politiskt korrekta "tycka synd om"-inställningen till samerna och dess situation, samt den konservativa "Klart de ska leva som deras förfäder har gjort!"-inställningen. Det kändes bara som att samförståndsinriktade samer kunde behöva en puff i ryggen... :-)